Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami moim przepisem na najlepszą zupę krem z pieczonych pomidorów. Skromnie powiem, że każdy kto ją jadł – chwalił bardzo mocno! Powalający zapach, smak i konsystencja powala za sprawą pieczonej chrupiącej cebulki. Dodatkowo łatwa do zrobienia, wystarczy pokroić, wrzucić do piekarnika a potem zblendować. No i jest to fit żarcie, zero tłuszczu, same dobre składniki.  POLECAM!

przepis na najelpszą zupę pomiorową z pieczonych pomidorów
image-116

Do zupy potrzebujemy:

  • 9 pomidorów,
  • 4 – 5 ząbków czosnku,
  • 3 cebule,
  • świeży rozmaryn,
  • 2 x pomidory w puszce,
  • koncentrat pomidorowy,
  • sól, pieprz, suszone papryczki, zioła prowansalskie, łyżka miodu, papryka słodka mielona

 

Co robimy?

  1. Pomidory, cebule kroimy na ćwiartki, czosnek obieramy i wkładamy do blachy. Mieszamy, żeby trochę soki z pomidorów pokryły cebulę. Czosnek wkładam w pomidory, żeby się nie spalił. Dodaję też trochę rozmarynu, który także wkładam w pomidory. Wkładam do piekarnika i pieczę w ok. 150 stopni. Szczerze mówiąc, to nie wiem ile minut piekę.  Powiedziałabym 50 min – godzina. Aż do uzyskania mniej więcej takiego stanu jak na zdjęciu poniżej. Pomidory mają być pomarszczone, cebula lekko spalona. 

Przepis na najlepszą zupę pomidorową
image-117

2. Wyjmuję z piekarnika i blender idzie w ruch! Blenduję, blenduję aż wszystko uzyska konsystencję kremu, ale z małymi kawałkami, które dodadzą chrupkości zupie.

3. Dodaję koncentrat, na oko. Pomidory w puszce i resztę składników. Blenduję, próbuję, dodaję. I tak w kółko aż smak będzie zadowalający. Osobiście lubię ostrą, z dużą ilością papryki mielonej słodkiej. 

przepis na najelpszą zupę pomiorową z pieczonych pomidorów
image-118

4. I proszę bardzo! Zupka gotowa! Teraz wystarczy ją jeść! 

przepis na najelpszą zupę pomiorową z pieczonych pomidorów
image-119