Dzisiaj chciałabym się podzielić moim przepisem na kiszoną kapustę śmierdziela, która ostatnio stała się moim hitem, który zawsze mam w lodówce. Uwielbiam sfermentowane jedzenie, szczególnie kapustę i ogórki. W końcu kiedyś mi wpadł przepis w moje ręce i byłam w szoku jak prosto się to robi! Jedyny mankament – strasznie śmierdzi, ale przyznam, że ma to swój urok. Z resztą smak wszystko wynagradza!

Co nam będzie potrzebne?
Kapusta kiszona śmierdziel - przepis
image-75

  • Kapusta biała, ja użyłam tutaj jakąś ćwiartkę,
  • 2 marchewki duże,
  • szczypiorek  (na oko),
  • sól różowa himalajska (ok. 2 – 3 łyżki)
  • + słoik, gumka recepturka, gaza lub ręcznik papierowy.

 

Przepis:

  1. Kapustę i szczypiorek kroję jak najdrobniej (ok, ja z lenistwa kroję dość grubo), marchewkę trę na tarce o grubych oczkach. Wszystko wsadzam do michy i posypuję solą (ok. 2 – 3 łyżki).
  2. Czas na masaż! Porządnie masuję kapuchę oglądając jutuba. Czas trwania: im dłużej tym lepiej, co najmniej 10 minut. Dzięki niemu kapusta wypuści soki.
  3. Odkładam wszystko na godzinę jak i nie więcej. Chodzi o to, żeby kapusta zatopiła się w swoich sokach 😉 
    v
    image-76
  4. Pakuję wszystko do słoików, ugniatam kapustę ręką mocno. Należy tak zrobić, aby płyn był ponad kapustę. Możemy przycisnąć zawartość mniejszym słoikiem z np. fasolą, która będzie trzymać w ryzach naszą kapustę.
  5. Zakryte gazą/ręcznikiem papierowym słoiki odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze nie za ciepłej, nie za chłodnej. Sprawdzamy codziennie czy płyn jest ponad kapustę.
  6. Po 2, 3 dniach kapusta gotowa! Teraz możesz się rozkoszować pysznym śmierdzielem pełnym zdrowych substancji odżywczych! 😉

Kapusta kiszona śmierdziel - przepis
image-77

Rady:

  • Kapusta nie może mieć styczności z metalowymi przedmiotami – także miski, łyżki odpadają.
  • Przed włożeniem kapusty do słoika – starannie je myję, wkładam do piekarnika, nastawiam go na 100 albo nieco więcej stopni, czekam aż się nagrzeje ze słoikami w środku i wyłączam. Czekam aż wszystko się ostudzi.