Chciałabym dzisiaj przedstawić 4 kuchennych produktów, które zawsze znajdziecie u mnie w lodówce. Są to wybrane przeze mnie rzeczy, z których mogę zawsze coś zrobić do jedzenia – na śniadanie, obiad, kolację czy przekąskę.

  • Banany

Te dojrzałe, z brązowymi plamkami. Zawsze  staram się je mieć w kuchni. Obierz, włóż do blendera, dodaj wodę i zmiksuj. Powstanie szybki, pyszny szejk. A może przy okazji dodać innych owoców? Czemu nie.

Poza szejkiem jest wiele innych szybkich przepisów na banany. Placuszki z płatkami owsianymi, pieczone banany, doskonale także urozmaicą każdą owsiankę, bananowe lody czy… masło bananowe!

5 produktów spożywczych zawsze przydatnych
image-7

  • Mąka

Podstawa wielu przepisów. Z mąki na szybko zrobisz paluszki (całkiem możliwe, że niedługo podam przepis), bułeczki, ciasta, naleśniki. Wiele tutaj chyba nie muszę się rozpisywać.

  • Cieciorka

Ciecierzycę staram się zawsze mieć w kuchni, jest wg. mnie idealnym składnikiem na wykonanie hummusu czy falafeli. Dania te są szybkie w zrobieniu, a w dodatku dodają te „wow”. A może brakuje Ci dodatku do obiadu? Ugotuj cieciorkę, dodaj pietruszki, czosnku i masz proszę bardzo! Jedyny minus – długi czas moczenia. Jednak zawsze jest cieciorka w puszce!

5 produktów kuchennych must haave - cieciorka
image-8

  • Warzywa i owoce mrożone

Wyciągasz z zamrażarki i wuala – obiad podany. Przyznam, że dość często sięgam do takich warzyw, nawet jeśli mam możliwość przygotowania świeżych. Dlaczego? Bo wygodnie. Nie musisz obierać, myć, kroić – wszystko już gotowe. Podobnie z owocami – idealny dodatek do szejków, lodów czy smoothies. Łatwo, szybko i wygodnie.

 

A Wy? Co posiadacie zawsze w lodówce?